Vihdoinkin se on ohi. Kaikki tuntui loputtomalta, ympärillä ei nähnyt mitään muuta, maailma oli pieni ja harmaa. Syksy on itkenyt viimeisenkin sateensa, heitetään kumisaappaat nurkkaan ja tehdään lumienkeli.

Katsoin ulos auton ikkunasta; vesi juoksi silmien edessä, puut huojuivat paikoillaan koruttomina, ihmiset kävelivät tuulta vastaan tummissa vaatteissaan, kaikki kantaen kauppakasseja. Masennuin, missä värit? Joka puolella valkoista ja mustaa, mustaa ja valkoista. Musta pyörätie, sitä tallaavat valkoiset kengät. Musta takki, sen ympärille kiedottu valkoinen kaulaliina. Valkoinen kauppakassi, sitä pitelevä musta hanska. Valkoinen taivas, sitä tuijottava musta mieli.

Joskus halusin pukea päälleni kirkkaankeltaisen sadetakin, vetää jalkaan punaiset saappaat ja pään päälle levittää vaaleanvihreä sateenvarjo. Halusin lähteä hyppimään noiden kaavoihinsa kangistuneiden ihmisten keskelle. Yrittää saada hymy edes muutaman väsyneen kotiäidin poskille.

Silloin joku voisi katsoa auton ikkunasta; vesi juoksee silmien edessä, puut huojuvat hiljaa paikoillaan huokaillen tylsyyttään, ihmiset kävelevät vastaan mutkittelevia pyöräteitä mustissa vaatteissaan, vetäen huppua syvemmälle päähänsä. Kaikkialla mustaa, harmaata, valkoista. Sitten, alikulkusillan luona risteyksessä, jotain erikoista. Tietä pitkin tanssii tyttö, laulaen. Puettuna kaikkiin niihin väreihin, jotka viereinen koivu pudotti oksiltaan. Tyttö hymyilee jokaiselle ohikulkijalle, pienille lapsille hän jakaa värikkäitä tikkareita. Pakostakin tuollainen herättää jokaisessa ajatuksia, moni nauraa: hulluko tuo on, mitä se luulee tekevänsä? Mutta nauraapa kuitekin, hymy on saatu kasvoille, tavoitteeseen päästy.

Mikseivät ihmiset ajattele joskus muitakin kuin itseään? Suomessa voitaisiin ottaa viikon mittainen kampanja, jonka tarkoituksena on saada edes yksi ihminen iloiseksi joka päivä. Oma tavoite se on ollut jo kauan, nauravia kasvoja on kaunista katsoa. Tuntuu palkitsevalta, kun saa toisen ihmisen hyvälle tuulelle.

Nyt masentava syksy on ohitettu, tilalle hiipii joulu. Se huokaileekin jo aivan uudenlaista tunnelmaa..